In 2021 werven wij fondsen voor de volgende projecten:

Waterreservoirs (projectbeschrijving) voor drie dorpen in de Guéra.
Inwoners van Tchourourou, Dorga brousse en Chawir bouwen op een berghelling reservoirs en muurtjes om regenwater op te vangen en erosie tegen te gaan. Door klimaatverandering zijn regenseizoenen steeds heftiger en korter. Door water op te slaan is de verbouw van sorghum en gierst daar minder afhankelijk van. Kosten per reservoir ca 10.000 euro.

Kinderen vergroenen de Sahel (projectbeschrijving), Guéra.
Houtkap is een van de belangrijkste oorzaken van de verarming van landbouwgrond. Schoolkinderen kweken bomen die ze vervolgens planten tussen de velden van het dorp. Ze leren over het belang van bomen voor de vruchtbaarheid van grond en leveren een wezenlijke bijdrage aan de kwaliteit van de grond waarvoor ze de zorg over een paar jaar erven. In dezelfde dorpen worden gesloten kookstellen geïntroduceerd, die minder hout verbruiken. Kosten voor één kweektuintje ca. 250 euro.

Hartelijk dank aan de donateurs voor:

Braille onderwijs, Salamat.
Oogziekten en blindheid komen relatief veel voor in Tsjaad. De overheid organiseert geen onderwijs voor blinde kinderen. Moussa, zelf visueel gehandicapt, heeft Braille leren lezen en schrijven in Mongo. Dankzij één grote gift kan hij dat nu doorgeven aan visueel gehandicapte kinderen in het afgelegen Am Timan, waar hij vandaan komt. Er is geld voor Braille lesmateriaal, het opknappen van een lokaal in een bestaande school, en voor een basissalaris voor Moussa voor het eerste jaar.

Educatie over vogels en natuurbehoud, Guéra.
Vogelbescherming Nederland heeft twaalf verrekijkers gedoneerd voor een onderwijsproject over de spectaculaire en de gewone vogels die het leven in Tsjaad soms machtig mooi maken. Mensen daar hebben het vaak te zwaar om bij vogels stil te staan. Toch is het nuttig om dat wel te doen, want natuurbehoud met het oog op vogels is ook goed voor de bodemkwaliteit (dus voor landbouw), voor bijen, voor extra inkomsten uit de verkoop van honing.

Dozen voor manuscripten, Abeche.
De familie van de sultan van Wadai bewaart zo’n 200 Arabische manuscripten, geschreven in het kenmerkende schrift van de regio. Een donor betaalt voor dozen van zuurvrij karton waarin ze beschermd zullen worden tegen stof, insecten en hagedissen.